ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ЖивотНовини

В Израел са отгледали същество, приличащо на ранен човешки ембрион

Учени от Научноизследователския институт Вайцман в Израел са отгледали същество, което много прилича на ранен човешки ембрион, без да използват сперма, яйцеклетки или утроба, съобщава Dir.bg, цитирайки Би Би Си.

Това е постигнато с употребата на стволови клетки и нови методи в моделирането и отглеждането им.

„Той изглежда като учебникарски пример за истински 14-дневен ембрион. Дори освобождава хормони, които дава положителен тест за бременност в лабораторията“, разказват учените.

Амбицията на екипа е да осигури етичен начин за провеждане на експерименти без употребата на истински ембриони.

Първите седмици, след като сперматозоидът оплоди яйцеклетката, са период на драматични, но слабо изучена промени.

„Това е черна кутия и това не е клише – познанията ни са много ограничени“, ми казва проф. Джейкъб Хана от Научния институт Вайцман.

Изследването на ембриони е правно, етично и технически натоварено. Но сега има бързо развиваща се област, която може да осигури решение. Според екипа това значително може да ускори развитието на науката. На първо място, могат да станат ясни причините за спонтанен аборт в ранна бременност и да се открият нови терапии и лекарства.

Учените са препрограмирали стволовите клетки, за да придобият потенциал да се превърнат във всеки тип тъкан в тялото.

След това са използвани химикали, за да принудят превръщането им в четири вида клетки, открити в най-ранните стадии на човешкия ембрион:

  • епибластни клетки, които се превръщат в самия ембрион (или фетус)
  • трофобластни клетки, които се превръщат в плацентата
  • хипобластни клетки, които се превръщат в поддържащ жълтъчен сак
  • екстраембрионални мезодермални клетки

Общо 120 от тези клетки са смесени в точно съотношение – след което учените се отдръпват и наблюдават.

При 1% от опитите се наблюдава спонтанен генезис, следващ напълно развитието на естествен човешки ембрион.

„Отдавам голяма заслуга на клетките – трябва да донесете правилната смес и да имате правилната среда и то просто започва“, казва проф. Хана. „Това е невероятно явление.“

Моделите на ембриони бяха оставени да растат и да се развият, докато станат сравними с ембрион 14 дни след оплождането. В много страни това е законовата граница за нормално изследване на ембриони.

Учените са наблюдавали зараждането на всички необходими черти, които могат да превърнат ембриона в бебе.

Работата на израелските учени повдига въпроса дали развитието на ембриона, създаден от стволови клетки, може да бъде наблюдавано и след 14-дневния етап.

Няма законови пречки това да бъде изпробвано, след като се извършат определени подобрения по технологичния процес, коментират учените.

„Някои ще приветстват това, но други няма да го харесат“, казва проф. Ловел-Бадж.

„Те не са нормални човешки ембриони, те са модели на ембриони“, обясняват поддръжниците на експериментите.

Колкото повече тези модели се доближават до действителен ембрион, толкова повече етичните въпроси ще започнат да натежават, коментират скептиците.

Изследователите подчертават, че би било неетично, незаконно и всъщност невъзможно да се постигне бременност с помощта на тези модели на ембриони – сглобяването на 120 клетки заедно надхвърля точката, в която ембрионът може успешно да се имплантира в лигавицата на утробата.

Засега е неясно, дали ембрионът може да продължи да се отглежда в изкуствена механична утроба. През последните години се осъществи значителен пробив в технологията.

През 2021 година израелски учени успяват да отгледат миши ембриони до единадесет дни в изкуствени утроби. Забележителното на това постижение е, че 11 дни са над 50% от бременността на мишката.

Според екипът създаването на изкуствена утроба, в която плодът се носи от първия до последния ден, вече е технически постижимо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина